Football in China

Van: Roel Sprangers, David Lingerak, Michiel Roosjen, Twan Roubroeks

Waarom lukt het China niet om 11 spelers te selecteren uit de 1,3 miljard inwoners, en daarmee het WK-voetbal te halen?

11 OUT OF 1.3 BILLION: FOOTBALL IN CHINA

‘s Werelds eerste documentaire over de Chinese voetbalwereld

Waarom nù deze documentaire?

Het Nederlands Elftal speelt in juni 2013 een oefenwedstrijd tegen China. Maar hoe kan het dat we zo weinig weten van het Chinese voetbal?

Er gebeurt ontzettend veel in de Chinese voetbalwereld, sterren als Drogba, Anelka en Barrios spelen er. Nederlandse beroemdheden als Arie Haan, Henk ten Cate en Stan Valckx, maar ook talenten als Sjoerd Ars, ze hebben allen een band met de Chinese voetbalcompetitie. Achter deze ontwikkelingen schuilt het verhaal van een ongelijke maatschappij, sportieve uitdagingen en zelfs de invloed van de nieuwe Chinese president op de recente investeringen in de Chinese voetbalwereld. Dit is het perfecte moment om de rest van de wereld een inkijkje te geven in het Chinese voetbal.

Waarom hebben we jullie steun nodig?

Het is onze droom om vóór juni 2013 de film af te hebben, wanneer het Nederlands elftal tegen China speelt. Achter deze film schuilt geen winstoogmerk, maar een enorme passie voor China en een fascinatie voor de maatschappelijke en sportieve ontwikkelingen in het land die wij graag aan de rest van de wereld willen laten zien.

We zijn zó enhousiast over dit verhaal dat we met eigen investeringen een begin gemaakt hebben met filmen in China. Zodoende kunnen we jullie alvast een voorproefje geven van de veelzijdigheid en het entertainende karakter van de documentaire, het filmpje staat bovenaan deze pagina.

Echter, om alles in China te kunnen vastleggen hebben wij nog 12.000 EURO nodig die de onkosten dekken waarvan er nog 2x op locatie in China gefilmd moet worden. Denk hierbij aan vliegtickets, acommodatie kosten, filmvergunningen, vertalers en materiaal huur. De tijdsinvestering komt grotendeels van de crew-leden en het productieteam zelf. Bij het slagen van deze campagne zal in de maanden februari en april 2013, twee keer 10 dagen gefilmd worden in China.

De film

De film 11 out of 1.3 billion schetst het verrassende beeld van een voetbalnatie in opkomst. Hoe is de situatie, wat zijn de ambities? Is het aankopen van talent voldoende om succes the behalen, hoe zit het met de omkoopschandalen uit het verleden en wat denken de 1,3 miljard supporters ervan? Waarom faalde het land voortdurend in zijn ambities en zijn de nieuwe doelen realistisch?

De film is zowel informatief als vermakelijk. Er zijn interviews te zien met topspelers en topcoaches, maar ook met fans en jeugdspelers die ervan dromen een grote ster te worden. De interviews zijn slechts een onderdeel van de film; er is veel voetbalactie te zien met daarnaast aansprekende scènes die de huidige stand van het Chinese voetbal belichten.

Achtergrond van het project

In 2011 verzorgden Michiel Roosjen en Roel Sprangers met hun adviesbureau About Asia Business Consulting een marktonderzoek en delegatiebezoek voor een Nederlandse eredivisieclub aan China om daar potentiële partner-voetbalclubs te spreken over een internationale samenwerking. Tijdens het verblijf in China ontmoetten zij David Lingerak en Sun Ruowen van het bedrijf 16X9 Film Productions. Zij hadden zojuist de prijs gewonnen voor ‘beste documentaire’ op het ‘Istanbul International Architecture and Urban Film Festival’.

Het gesprek ging al snel over de grote vraag: Waarom is een land met 1,3 miljard inwoners tot op heden niet in staat om een goed voetbalteam voort te brengen? (Vandaar de werk-titel ‘11 out of 1.3 billion: Football in China’)

Deze vraag wilden wij graag beantwoorden. Het bleek dat er zoveel interessante (maatschappelijke) factoren meespelen, dat je er zelfs een hele serie aan films over kunt maken. Er was een goede klik tussen beiden partijen en zo werd het idee voor een documentaire over voetbal in China geboren. In Nederland voegde Twan Roubroeks zich nog bij het team als adviseur.